YUNAN ADALARI

Türkiye’den; gemi yolculuğu ile tatil denildiği zaman, ilk akla gelen yerlerin başında Yunan Adaları gelir. Yunan adaları gemi turlarına Yeşil Marmaris ile Türkiye’nin bir çok yerinden katılabilirsiniz.Günübirlik Yunan Adaları turları olmakla birlikte, Yunanistan da balayı da çok tercih edilen bir seçenektir.Marmaris’ten Yunan adalarına, Bodrum’dan Yunan adalarına , Turgutreis’ten Yunan Adalarına ulaşım sandığınızdan daha kolay. Birbirinden farklı ve büyüklükte muhteşem adaları, Ege Denizi’nin  göz alıcı kumsalları, tertemiz denizi, tarihi dokusu ve gece hayatı ile kendisine hayran bırakan Yunanistan’ı gelin birlikte tanıyalım.

       Demokrasinin ve felsefenin doğduğu sokaklar olarak kabul edilen başkent Atina’da, dünya standartlarındaki müzeleri ,şık ve  otantik kafeleri, antik eserleri, büyüleyici tavernaları, lüks lokantaları, özel tasarım mağazaları ile göz alıyor. Antik tarihi bir alan olan Atina’yı

tepeden gözlemlemek isterseniz Akropolis’e uğramalısınız.Yukarıda bulunan şehir anlamına gelen Akropolis, hemen hemen hiç bozulmadan M.Ö 5.yy’dan bu yana gelmiştir.

      Kiklad adalarını güney batısında yer alan volkanik Milos adası, her yunan adasının olduğu gibi Ege uygarlığının önemli merkezlerinden biridir. Bütün yunan adalarında görebileceğiniz tatlı beyaz evlerle ve yel değirmenleriyle kaplıdır. 70’den fazla plajı ile denize girmek için en çok tercih edilen ada olma özelliği taşımaktadır.

Yunan mitolojisine göre tanrıların armağanı olarak adlandırılan Rodos, Onikiadalar’ın en büyüğüdür. Avrupanın en iyi korunmuş Ortaçağ kentlerinden biri olan şehrin ünlü kalesi; UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Şövalyeler sokağının Arnavut kaldırımlarında yürürken ve Büyük Üstadlar sarayı’nı keşfederken adeta Ortaçağ dönemine geri gideceksiniz. Atina Tapınağı’nı ve Lindos akropolü ziyaret ederseniz , ışıl ışıl parıldayan Saint Körfezine tepeden bakmanın hazzını yaşayacaksınız.

Akdenizin beşinci büyük adası, Yunanistan’nın en büyük adası Girit’tir. Yunanistan’nın zeytin tüketiminin yüzde 60 ‘ını bu ada karşılar. Minos medeniyetine kadar uzanan eski bir Venedik liman kentidir. Bir zamanlar Avrupa’nın en eski medeniyeti Theseus ve Minotaur efsanesinin geçtiği Knossos Sarayı’da görülmesi gereken yerlerdendir.

      Efsanevi gece hayatıyla ünlü Mikonos, yel değirmenleri, beyaz badanalı evleri, dönemeçli yolları ve kum plajlarıyla dünya sosyetesini uğrak yerlerinden biridir. Deniz mahsülleri, akdeniz ve yunan mutfağının çeşitiliğinde, bir çok restoran bulunan adanın dar sokaklarında hediyelik eşya seçeneği de çoktur.

Neredeyse Yunan adasına benzemeyen yapısıyla Sakız adası, mimarisi bozulmadan günümüze kadar gelen yerlerdendir. Denizden çıkıp eğlenceye dalmak istiyorum dediğinizde, deniz kıyısındaki tavernaları ile muhteşemdir. Adaya adını veren damla sakızı ağaçları, biribirinden farklı plajları, ilginç mimarisi olan Anavatos’un dar sokakları görülmeye değerdir.

        Osmanlı izleri taşıyan Midilli adasındaki kale harabelerindeki şapel ibadete ve ziyarete açıktır. Yemyeşil doğası, tarih dolu dokusu, birbirinden farklı plajlarıyla görülmesi gereken adalardan biridir.

        Yunancada mor menekşe anlamına gelen Los, Yunanistan halkı tarafından Kiklad adalarının en güzeli kabul edilir. Los Adası’nın plajları ve partileri, çılgın gece klüpleri , 89 km sahil şehiridiyle tam bir cennettir. Başkenti Chora dar sokakları, hemen hemen her tepede bulunan kiliseleriyle, beyaz ve kubbeli evleri ile görülmeye değerdir.

Osmanlı izleri taşıyan Kos adası, yeşili, osmanlı eserlerinin görüldüğü sokakları, küçük kalesi ve göz alıcı sahil şeridiyle görülmesi gereken güzellikte bir adadır.

        Adını su tanrısı Poseidon ile evlenen periden alan Simi (Symi), doğal güzellikleri, manastırları, doğal süngerleri, yöresel lezzetleri, sanat eserleri ve 85 km uzunluğundaki sahil şeridine sahiptir.

         Tipik bir Yunan Adası olan Kalimnos, üçgen şeklinde ve Kos ile Leros adalarının ortasındadır.Ekilebilir alan yüzdesi 20 olan bu ada, eskiden sünger avcılığı yaygın olduğu için çok para kazanmışlar. Şu anda geçim kaynağı tabiki turizmdir.Dağlık alanı fazla ve küçükbaş hayvan ile arıcılık daha yoğunluktadır. Tipik beyaz badanalı evleri ,kumsalları ve tabiki tavernaları muhteşemdir.

        Türkiye’ye en yakın ada konumundaki Samos, diğer adalara göre nispeten daha sakindir. Harika koyları, doğal güzellikleri, Samos üniversitesi ve katedral büyüklüğünde kilisesi vardır. Filozof, matematikçi,müzisyen Pisagor Samosludur. Ünlü Samos şarabı ‘Pisagor bardağına’ ilham olmuşmudur?